20-vuotisjuhlavuosi: Loviisan Aitan tallilyhtyjen tarina

Loviisan Aitta täyttää vuonna 2018 upeat 20 vuotta. 20-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi aloitamme joka kuukausi julkaistavat tarinat Loviisan Aitasta.
Keräämme tarinoita siitä, miten tähän päivään on päädytty ja mihin olemme menossa.
Samalla muistelemme meille ja varmasti suurelle osalle asiakkaitamme tärkeitä asioita.
Juttusarjan aloittaa tarina Loviisan Aitan alkulähteiltä, tarina Loviisan Aitan omasta tallilyhdystä.

Tallilyhtyjen tarina

Loviisan Aitan tarinan voisi yhdellä tavalla katsoa alkaneen puisista isoista tallilyhdyistä. Helena oli jo pitkään haaveillut isoista vankoista kunnon lyhdyistä, jotka pysyisivät lattialla pystyssä ja joissa voisi poltella isoakin kynttilää. Niinpä Helenan mies Pekka teki 1990-luvun loppupuolella muutamia isoja puulyhtyjä kotiin sekä viemisiksi ja lahjoiksi perheen tuttaville.

Lyhtyjen saajilta saatiin ihastunutta palautetta ja tuttavat alkoivat kysellä, josko hekin voisivat ostaa lyhtyjä viedäkseen niitä lahjoiksi. Vastaavanlaisia ei juurikaan ollut saatavissa ja varsinkin mahdollisuus käyttää niitä ulkotiloissa ihastutti ihmisiä. Myös väritoiveita voitiin ottaa vastaa.

Kun sitten vuonna 1998 Helenan yritysidea lahjatavaramyymälästä alkoi kirkastua, ymmärrettiin pian, että myymälän ensimmäinen tuote on valmiina. Hyvän alun lyhtyjen kasvavalle suosiolle antoi Turun Sanomien liitteessä ollut pieni juttu Ruskolla avautuneesta myymälästä, jossa Helena poseerasi tallilyhty kädessään.

Lyhtyjä on vuosien varrella tehty kymmeniä tuhansia, ja parhaimmillaan pääkaupunkiseudulla oli kaksi jälleenmyyjääkin. Tuotantoprosessia on kehitetty koko ajan, mutta silti lyhdyt ovat pysyneet käsityönä. Varsinkin Helenan isä Jaakko on ollut merkittävässä roolissa lyhtyjen tuotannon kehittämisessä ja myös itse tuotannossa. Vuosien varrella kokoja on ollut useampia aina yli metrin korkuisiin lyhtyihin asti.

Tänä päivänä lyhdyt ovat edelleen valikoimissa, joskin kokoja ja värejä on enää kaksi; iso ja pieni, musta ja valkoinen.

Lyhty on säilynyt kaikki nämä vuodet suosittuna tuliaisena ympäri vuoden. Onpa lyhtyjä viety tuliaisiksi aina Japaniin ja Yhdysvaltoihin asti.

Christmas Shopping Sunday 10.12.2017
20-vuotisjuhlavuosi: Loviisan Aitan tarina
Navigation
Close

Ostoskorini

Close

Toivelista

Recently Viewed

Close

Close

Osastot